Een persoonlijke, respectvolle en betaalbare uitvaart 
ieder mens verdient een waardig afscheid
 

Thuis, in eigen vertrouwde omgeving, opgebaard worden


Wanneer iemand thuis overlijdt, kan ervoor worden gekozen om de overledene thuis op te baren. Dit betekent dat het lichaam van de persoon in een daarvoor bestemde ruimte in het huis wordt geplaatst, meestal in een kist of op een opbaarplank welke voorzien is van een koelplaat.

Wanneer iemand in het ziekenhuis of andere instelling komt te overlijden kan de overledene worden overgebracht naar zijn of haar eigen woning om daar opgebaard te worden.


Het opbaren van een overledene thuis kan verschillende redenen hebben. Sommige mensen vinden het prettig om hun dierbare in een vertrouwde omgeving te hebben tijdens de periode van afscheid nemen. Het kan een intiemere en persoonlijkere setting bieden voor familie en vrienden om samen te komen, herinneringen te delen en het rouwproces te beginnen.


Als je overweegt om een overleden persoon thuis op te baren, zijn er enkele belangrijke zaken om rekening mee te houden:

  • Neem contact op met Sociale Uitvaartzorg, wij hebben ervaring met het verzorgen van een thuisopbaring. Wij kunnen u begeleiden bij het proces, zorgen voor de benodigde faciliteiten en advies geven over de praktische aspecten.
  • Zorg voor een geschikte ruimte waarin de overledene kan worden opgebaard. Dit kan een slaapkamer, een aparte kamer of een andere rustige en goed geventileerde ruimte zijn. Zorg ervoor dat de temperatuur in de ruimte comfortabel: sluit hiervoor de ramen wanneer het buiten te warm is en zorg voor verkoeling in de ruimte.
  • Overweeg wie er welkom is om afscheid te nemen van de overledene en hoe u de bezoeken kunt organiseren. Het kan handig zijn om bepaalde bezoekuren in te stellen of een rouwregister bij te houden, zodat mensen weten wanneer ze langs kunnen komen. Het is ook belangrijk om uw privacy respecteren tijdens deze periode.
  • Een thuisopbaring kan aansluiten bij een uitvaart vanuit huis. 


Sociale Uitvaartzorg heeft de nodige kennis en apparatuur in huis om een thuisopbaring voor u te verzorgen. Neem voor meer informatie vrijblijvend contact met ons.