Een persoonlijke, respectvolle en betaalbare uitvaart 
ieder mens verdient een waardig afscheid
 

Checklist voor na een overlijden


Na het overlijden van een dierbare zijn er verschillende zaken die moeten worden geregeld. Hier is een checklist van belangrijke stappen die genomen moeten worden na een overlijden:


  • Neem na het overlijden contact op met een arts om het overlijden officieel te laten vaststellen. Op werkdagen kunt u de huisartsenpraktijk bellen van de huisarts van de overledene. In de avond/nacht en in de weekenden en op feestdagen belt u met de huisartsendienst/dokterspost. De arts komt de overledene schouwen en stelt officieel het overlijden vast. De arts laat een A en B formulier achter.
  • Nadat de arts officieel het overlijden heeft vastgesteld neemt u contact op met Sociale Uitvaartzorg via telefoonnummer: 085-0608988. Voor het melden van een overlijden zijn wij 24 uur per dag bereikbaar. Afhankelijk van de situatie zijn wij doorgaans met twee uur aanwezig op het adres waar het overlijden heeft plaatsgevonden.
  • Samen bespreken we de wensen van de overledene en nabestaanden en zullen aan de hand van deze wensen de eerste noodzakelijke werkzaamheden verrichten. Is het wenselijk om thuis te blijven of overgebracht te worden na een uitvaartcentrum of andere locatie zullen de eerste onderwerpen van gesprek en de werkzaamheden zijn.  
  • Na het verzorgen van een thuisopbaring of overbrengen naar een uitvaartcentrum of andere locatie spreken we samen een tijdstip af om samen te kijken wat de wensen zijn voor het afscheid: een crematie of begrafenis en in welke vorm. Afspraken worden gemaakt en vastgelegd en ander wensen zoals ontwerp van een kaart etc. uitgevoerd.
  • We bespreken de vorm van de uitvaart: een crematie of begrafenis, de dag en tijdstip van de uitvaart. We bespreken de voorkeur met de begraafplaats of crematorium en leggen deze afspraken vast. 
  • Nadat voornoemde afspraken vastgelegd zijn bespreken we de rouwkaart: de vorm, inhoud etc. en laten, zodra alle informatie bekend is, deze drukken.
  • De dag na het overlijden maken we een afspraak en bespreken de invulling van de afscheidsdienst. Onderwerpen als waar de dienst moet plaatsvinden, wie er spreken, muziek, eventueel catering na de uitvaartdienst etc. worden stap voor stap besproken. Naar aanleiding van dit gesprek maken wij een draaiboek.
  • Sociale Uitvaartzorg kan de aangifte van overlijden verzorgen. Doorgaans is het gebruikelijk dat wij dat doen, maar indien u de aangifte zelf wilt doen is dat uiteraard mogelijk: wij helpen en begeleiden u hierin.
  • Sociale Uitvaartzorg legt alle afspraken vast en bevestigd deze met de locaties en leveranciers.
  • Op de dag van de uitvaart zorgen wij ervoor dat alles volgens afspraak verloopt.


Het is belangrijk om te benadrukken dat deze checklist algemene richtlijnen biedt en dat specifieke stappen kunnen variëren afhankelijk van de juridische en persoonlijke situatie.