Een persoonlijke, respectvolle en betaalbare uitvaart 
ieder mens verdient een waardig afscheid
 

Gemeentelijke uitvaart


Een gemeentelijke uitvaart is een uitvaart die wordt verzorgd en gefinancierd door de gemeente wanneer er geen nabestaanden zijn of wanneer de nabestaanden niet in staat zijn om de kosten van de uitvaart te dragen. 


Deze uitvaarten worden meestal uitgevoerd volgens eenvoudige en gestandaardiseerde procedures.

Hier zijn enkele belangrijke punten om te weten over een gemeentelijke uitvaart:


  • De gemeente is wettelijk verplicht om een overledene te begraven of te cremeren als er geen andere partij verantwoordelijk is of in staat is om dit te doen. Dit wordt geregeld in de Wet op de lijkbezorging.
  • De exacte voorwaarden voor een gemeentelijke uitvaart kunnen variëren per gemeente. Over het algemeen wordt een gemeentelijke uitvaart aangeboden wanneer er geen familieleden of andere verantwoordelijke partijen zijn om de uitvaart te regelen of te bekostigen, of wanneer de nabestaanden niet in staat zijn om de kosten te dragen.
  • Een gemeentelijke uitvaart is meestal eenvoudig en sober van aard. Het kan onder andere een eenvoudige kist of urn omvatten, minimale ceremoniële elementen en beperkte keuzemogelijkheden voor de nabestaanden.
  • De kosten van een gemeentelijke uitvaart worden gedragen door de gemeente. Deze kosten kunnen later worden verhaald op de nalatenschap van de overledene, als die aanwezig is. Als er geen vermogen of bezittingen zijn, blijft de gemeente verantwoordelijk voor de kosten.
  • De gemeente zal een uitvaartondernemer inschakelen om de gemeentelijke uitvaart te regelen. De uitvaartondernemer zal de nodige stappen ondernemen, zoals het verzorgen van het lichaam, het regelen van de begrafenis of crematie en het uitvoeren van de benodigde formaliteiten.


Het is belangrijk op te merken dat een gemeentelijke uitvaart vaak een laatste redmiddel is, bedoeld voor situaties waarin er geen andere opties zijn. In de meeste gevallen is het wenselijk dat familieleden, vrienden of andere nabestaanden de verantwoordelijkheid nemen voor het regelen en bekostigen van een passende uitvaart.


Heeft u geen nabestaanden, maar wel middelen om uw uitvaart te bekostigen? Neem dan contact met Sociale Uitvaartzorg Nederland op om uw wensen voor uw uitvaart vast te leggen. Op die manier zal er na uw overlijden geen beroep gedaan hoeven worden op de gemeente en zal uw uitvaart uitgevoerd worden volgens uw wensen.


Bent u medewerker van een gemeente?


Bent u medewerker van een gemeente en heeft u interesse in de mogelijkheden welke Sociale Uitvaartzorg voor uw gemeente kan bieden? Wij gaan graag met u in gesprek.


Naast het verzorgen van de uitvaart via gemeente wegen op respectvolle wijze verzorgen wij ook het verhalen van de kosten bij, indien aanwezig, verzekeraar.


Neem contact met ons op voor het maken van een vrijblijvende kennismaking of vul het onderstaande formulier hier zodat wij u terug kunnen bellen voor het maken van een afspraak.